Αρχική » Διαγωνισμοί » Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

O Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διεξάγεται ετησίως από τη φοιτητική οργάνωση European Law Students Association (ELSA), σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης και λαμβάνει χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στο Στρασβούργο, Γαλλία. Αποτελεί προσομοίωση της διαδικασίας προσφυγής ενώπιον του ΕΔΔΑ και έχει ως στόχο την εξοικείωση των φοιτητών Νομικής με θέματα προάσπισης δικαιωμάτων του ανθρώπου. Ο διαγωνισμός έχει ως αντικείμενο την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπων (ΕΣΔΑ) και την αντίστοιχη εκτενή νομολογία του ΕΔΔΑ. Φοιτητές από πανεπιστήμια όλων των Κρατών-Μελών που έχουν προσχωρήσει στην ΕΣΔΑ διαγωνίζονται με βάση μια φανταστική αλλά άκρως επίκαιρη υπόθεση.

Ο διαγωνισμός χωρίζεται σε δύο φάσεις, τη γραπτή και την προφορική. Στην πρώτη φάση οι φοιτητές καλούνται να υποστηρίξουν γραπτώς και τις δύο πλευρές, των εναγόντων και του Κράτους με τη μορφή 20σέλιδων δικογράφων για κάθε πλευρά τεκμηριωμένων με πλήρη βιβλιογραφία. Στη προφορική φάση, προάγονται οι 20 ομάδες με την υψηλότερη βαθμολογία και ταξιδεύουν στο Στρασβούργο όπου και αγορεύουν ενώπιον δικηγόρων και δικαστών του ΕΔΔΑ. Και στις δύο φάσεις οι φοιτητές διαγωνίζονται στα αγγλικά, εμβαθύνουν τη νομική τους σκέψη και ασκούν τη ρητορική τους ικανότητα πάνω σε υποθέσεις που άπτονται μείζονος σημασίας ζητήματων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το 2014 η Νομική Αθηνών, νικώντας με ευκολία τις 14 καλύτερες συνολικά ομάδες του προφορικού γύρου, προκρίθηκε στον τελικό, κερδίζοντας τη 2η θέση (runner up) του διαγωνισμού και συμβολικό χρηματικό βραβείο ενώ οι αγορητές της ομάδας κατέκτησαν την 1η και 3η θέση. Ο πρώτος έλαβε το βραβείο του καλύτερου αγορητή του διαγωνισμού και μια θέση πρακτικής άσκησης στο γραφείο του Συμβουλίου της Ευρώπης στις Βρυξέλλες.

Το 2015 η Νομική Αθηνών, κατέκτησε τη 1η θέση στο διαγωνισμό, το βραβείο καλύτερου δικογράφου για την ενάγουσα πλευρά και συμβολικό χρηματικό βραβείο ενώ οι αγορητές της ομάδας κατέκτησαν επίσης 1η και 2η θέση. Η πρώτη αγορήτρια κέρδισε μια θέση πρακτικής άσκησης στο γραφείο του Συμβουλίου της Ευρώπης στις Βρυξέλλες. Όλη η ομάδα κέρδισε θέσεις πρακτικής άσκησης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 

Διακριθέντα Πανεπιστήμια στο διαγωνισμό (1η θέση)

Year

University

5ο HRMCC (2017)

National University of “Kyiv-Mohyla Academy”, Ukraine

4ο HRMCC (2016)

Sofia University St. Kliment, Ohridski, Bulgaria

3ο HRMCC (2015)

National and Kapodistrian University of Athens, Greece

2ο HRMCC (2014)

City University, UK

1ο HRMCC (2013)

Trinity College, Dublin, Ireland

 

Συνολικές διακρίσεις ομάδων φοιτητών/τριών Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ

Year

Award

Team

5ο HRMCC (2017)

12η θέση από τις 91 συμμετοχές

Ζαπαντιώτη Αθανασία, Σαμαρτζής Ανδρέας, Κωλέττη Στεφανία, Κυριακόπουλος Κωνσταντίνος

4o HRMCC (2016)

28η θέση από τις 79 συμμετοχές

Δρίτσα Βασιλική, Κατσώνη Σπυριδούλα, Μάρκου Μαρία, Πλακογιάννη Μαριλένα

3ο HRMCC (2015)

1ο βραβείο

Σταυρίδη Μυρτώ, Μαυρομμάτη Στυλιανή, Σεραφειμίδη Δήμητρα

1ο Βραβείο καλύτερου δικογράφου για την ενάγουσα πλευρά

2ο HRMCC (2014)

2ο βραβείο

Γιακουμάκης Εμμανουήλ, Λόξα Αλεζίνη-Ειρήνη, Ανδρικάκη Ειρήνη, Κουλιεράκης Ευστράτιος

1ο HRMCC (2013)

4ο βραβείο

Θεωδοροπούλου Ελένη, Ζιάκα Αλεξάνδρα, Θούα Χρυσάνθη, Γκοσποντίνοβα Έλλη, Βασιλική Βλόντζου


Ατομικές διακρίσεις φοιτητών/τριών Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ (
BestOralistAwards) 

Year

Award

Student Name

3ο HRMCC (2015)

1ο βραβείο

Σταυρίδη Μυρτώ

2ο βραβείο

Σεραφειμίδη Δήμητρα

2ο HRMCC (2014)

1ο βραβείο

Γιακουμάκης Εμμανουήλ

3ο βραβείο

Λόξα Αλεζίνη-Ειρήνη

1ο HRMCC (2013)

2ο βραβείο

Ζιάκα Αλεξάνδρα

 

Η προετοιμασία της ομάδας που εκπροσωπεί τη Νομική Αθηνών στο διαγωνισμό λαμβάνει χώρο κατά το διάστημα Οκτωβρίου-Φεβρουαρίου κάθε ακαδημαϊκού έτους υπό την επίβλεψη της Αναπλ. Καθηγήτριας Γαβουνέλη Μαρίας (Τομέας Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών) με τη συνδρομή ως προπονητών διδακτορικών φοιτητών και άλλων παλαιότερων διαγωνισθέντων φοιτητών. Η συμμετοχή της Νομικής Σχολής Αθηνών στο διαγωνισμό έχει καταστεί δυνατή χάρις στην ευγενική χορηγία ελληνικών Δικηγορικών Εταιρειών.

Η εικονική δίκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτελεί εργαλείο όξυνσης της νομικής σκέψης στο πεδίο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιτρέπει στους φοιτητές να αναπτύξουν ρητορική ικανότητα στο δικανικό πεδίο με σεβασμό προς την έδρα και τον αντίδικο, να επιτύχουν ορθή διαχείριση χρόνου και να εμβαθύνουν σε σύνθετα και επίκαιρα ζητήματα δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ενδεικτικά, μεταξύ των θεμάτων που έχουν κληθεί να επιλύσουν φοιτητές βασιζόμενοι στα δικαιώματα που προστατεύει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση δικαιωμάτων του Ανθρώπου περιλαμβάνονται η ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο, το δικαίωμα ομόφυλων ζευγαριών σε γάμο και υιοθεσία, το δικαίωμα προστασίας από τα βασανιστήρια ενός τρομοκράτη.

Η συμμετοχή της Νομικής Σχολής Αθηνών και η διάκρισή της ανάμεσα στα 100 περίπου πανεπιστήμια που συμμετέχουν κάθε χρόνο καλλιεργεί ένα πεδίο διαλόγου με νέους νομικούς από διαφορετικά νομικά περιβάλλοντα και προσφέρει ένα πολύτιμο Forum στους Έλληνες φοιτητές για την ανάδειξη της ολοκληρωμένης νομικής παιδείας τους.