Αρχική » Διαγωνισμοί » Ρωμαϊκό Δίκαιο

Διεθνής Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου

 

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου (International Roman Law Moot Court Competition, I.R.L.M.), διεξάγεται ετησίως με τη συμμετοχή φοιτητών και καθηγητών από τις Νομικές Σχολές των Πανεπιστημίων Oxford, Cambridge, Università degli Studi di Napoli Federico II, Eberhard Karls Universität Tübingen, Université de Liège, Universität Trier και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο μοναδικός στο είδος του διεθνής αυτός διαγωνισμός εικονικής δίκης έχει ως αντικείμενο το Ρωμαϊκό Δίκαιο, θεμέλιο του συγχρόνου Αστικού Δικαίου και του νομικού μας πολιτισμού. Οι φοιτητές διαγωνίζονται με αγορεύσεις στα αγγλικά, επί πρακτικού που εκτυλίσσεται την εποχή του Ιουστινιανού (6ος αι. μ.Χ.). Έχουν την ευκαιρία να ασκηθούν στη μελέτη των νομικών πηγών (από τα πρωτότυπα κείμενα στα λατινικά και ελληνικά και σε αγγλικές μεταφράσεις), να εμβαθύνουν τη νομική τους σκέψη και να ασκήσουν τη ρητορική τους ικανότητα σε ζητήματα γενικών αρχών, ενοχικού, εμπραγμάτου ή κληρονομικού δικαίου, αντίστοιχα με αυτά που και σήμερα επιλύουν τα δικαστήρια, εφαρμόζοντας διατάξεις και νομικές έννοιες που πρώτοι διαμόρφωσαν οι Ρωμαίοι νομικοί στην Ιουστινιάνεια Κωδικοποίηση.

Η εικονική δίκη Ρωμαϊκού Δικαίου έλκει την καταγωγή από τον αντίστοιχο διαγωνισμό που παραδοσιακά διεξάγεται κάθε χρόνο μεταξύ των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Καίμπριτζ, για την εισαγωγή των φοιτητών τους στο νομικό σύστημα του Civil Law. Ο διαγωνισμός έλαβε διεθνή χαρακτήρα το 2008, με τη διεξαγωγή του στην Καβάλα επί πέντε συναπτά έτη, στον μεγάλης συμβολικής σημασίας για τη ρωμαϊκή ιστορία αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, υπό την αιγίδα του Institute Mohammed Ali for the Research of Eastern Tradition (IMARET). Έκτοτε έχει επίσης διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (All Souls College, 2013 & 2014), της Νάπολης (Πομπηία, 2015), της Βιέννης (Συνταγματικό Δικαστήριο Αυστρίας, 2016). Κριτές του διαγωνισμού αποτελούν οι καθηγητές των διαγωνιζομένων πανεπιστημίων και προσωπικότητες του νομικού κόσμου, όπως ο Σύμβουλος Επικρατείας κ. Κωνσταντίνος Πισπιρίγκος (2010), ο Γενικός Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Melchior Wathelet (2012, 2013), ο Δικαστής του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αυστρίας (Verfassungsgerichtshof) Dr Johannes Schnizer (2016).

Διακριθέντα Πανεπιστήμια στο διαγωνισμό (1η θέση)

Year

University

9ο IRLM (2016)

Eberhard Karls Universität Tübingen

8ο IRLM (2015)

Università degli Studi di Napoli Federico II

7ο IRLM (2014)

Universität Wien

6ο IRLM (2013)

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

5ο IRLM (2012)

Universität Trier

4ο IRLM (2011)

University of Cambridge

3ο IRLM (2010)

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

2ο IRLM (2009)

Universität Trier

1ο IRLM (2008)

University of Oxford

 

Συνολικές διακρίσεις ομάδων φοιτητών/τριών Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ

Year

Award

Team

8ο IRLM (2015)

3ο βραβείο

Παναγιώτα Κονδύλη, Ειρήνη Λέντη, Μαριάννα Μανέτα, Μιχάλης Χαϊντούτης      

7ο IRLM (2014)

2ο βραβείο

Γεωργία-Ιλιάννα Καραμάνη, Μαρία-Άννα Σπυροπούλου, Νικόλαος Μπουραζέλης, Ελευθέριος Πάτσης

6ο IRLM (2013)

1ο βραβείο

Ιουλία Βουλέλη, Μαρία-Θωμαΐς Επέογλου, Αλέξανδρος Παπασωτηρίου, Μαρία-Θηρεσία Ρούσσου

5ο IRLM (2012)

2ο βραβείο

Βασιλική Αντωνιάδου, Μαγδαληνή Αστερή, Θανάσης Τασόπουλος, Μαρία-Ιωάννα Φλώρου

3ο IRLM (2010)

1ο βραβείο

Αρτεμησία Παπαδάκη, Αγγελική Κωφοπούλου, Μαρία Παπούλια και Ηλέκτρα Αθανασίου-Ιωάννου

 

Ατομικές διακρίσεις φοιτητών/τριών Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ (Best Oralist Awards)

 

Year

Award

Student Name

8ο IRLM (2015)

1ο βραβείο

Παναγιώτα Κονδύλη

7ο RLM (2014)

1ο βραβείο

Γεωργία-Ιλιάννα Καραμάνη

6ο IRLM (2013)

1ο βραβείο

Ιουλία Βουλέλη

3ο βραβείο

Αλέξανδρος Παπασωτηρίου

3ο IRLM (2010)

1ο βραβείο

Αρτεμησία Παπαδάκη

 

Στους διακριθέντες στο διαγωνισμό φοιτητές της Νομικής Αθηνών έχουν απονεμηθεί τιμητικοί έπαινοι από την Βουλή των Ελλήνων. Οι επιδόσεις τους έχουν περιληφθεί στον Κόμβο Αριστείας του Υπουργείου Παιδείας, ενώ σχετικό βίντεο έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο (http://excellence.minedu.gov.gr/draseis/listing/125-virtual-trial-roman). Οι νικητές του 2013 ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες, ως προσκεκλημένοι του Ευρωβουλευτή του Λουξεμβούργου κ. Frank Engel.

Η προετοιμασία της ομάδας που εκπροσωπεί τη Νομική Αθηνών στο διαγωνισμό λαμβάνει χώρα κατά το διάστημα Οκτωβρίου - Απριλίου κάθε ακαδημαϊκού έτους, υπό την επίβλεψη της Επ. Καθηγήτριας κ. Αθηνάς Δημοπούλου (Τομέας Ιστορίας και Θεωρίας του Δικαίου), με τη συνδρομή ως προπονητών της αποφοίτου της Σχολής, δικηγόρου κ. Αρτεμησίας Παπαδάκη και άλλων παλαιότερων διαγωνισθέντων φοιτητών. Η συμμετοχή της Νομικής Σχολής Αθηνών στο διαγωνισμό έχει καταστεί δυνατή χάρις στην ευγενική χορηγία ελληνικών Δικηγορικών Εταιρειών.

Η εικονική δίκη Ρωμαϊκού Δικαίου αποτελεί παιδευτικό εργαλείο όξυνσης της νομικής σκέψης και μέσο μεταλαμπάδευσης των ευγενέστερων αξιών της δικηγορίας στους νέους νομικούς. Επιτρέπει στους φοιτητές να αναπτύξουν δεξιότητες στη δικανική ρητορική, με σεβασμό προς την Έδρα και τον αντίδικο, να αναπτύσσουν συνθετική ικανότητα, να επιτύχουν ορθή διαχείριση του χρόνου και να εμβαθύνουν σε σύνθετα ζητήματα αστικού δικαίου με στενή συνάφεια με το σύγχρονο δίκαιο. Ενδεικτικά, μεταξύ των θεμάτων που έχουν κληθεί να επιλύσουν οι φοιτητές βασιζόμενοι στις  πηγές της ρωμαϊκής νομικής επιστήμης, περιλαμβάνονται συμφωνίες αγοραπωλησίας αντίστοιχες προς τις σύγχρονες συμβάσεις  χρηματοοικονομικών παραγώγων (commodity swap), ζητήματα κινδύνου καταστροφής ή χειροτέρευσης του πράγματος στην πώληση, πωλήσεως δια πλειστηριασμού, ενδοσυμβατικής και αδικοπρακτικής ευθύνης, ευθύνης προστήσαντος, συμβάσεων εντολής, διοίκησης αλλοτρίων, προσβολής της προσωπικότητας, ζητήματα γειτονικού δικαίου, αγροτικών δουλειών, κτήσης κυριότητας  πρωτότυπης και παράγωγης, προϋποθέσεων ασκήσεως διεκδικητικής αγωγής, θέματα κύρους διαθηκών, εξ αδιαθέτου κληρονομικής διαδοχής, κληροδοσιών. Επίσης, οι φοιτητές ασκούνται σε δικονομικά ζητήματα, όπως περί του βάρους απόδειξης αγωγικών αιτημάτων, προβολής ενστάσεων (δόλου, συμψηφισμού, ελλείψεως ενεργητικής ή παθητικής νομιμοποίησης, παραγραφής), ανακοίνωσης δίκης, προσεπίκλησης δικονομικού εγγυητή σε δίκη.

Η συμμετοχή της Νομικής Σχολής Αθηνών στον κύκλο των καταξιωμένων Πανεπιστημίων που καλλιεργούν την άμιλλα υψηλού επιπέδου στον διεθνή διαγωνισμό – εικονική δίκη ρωμαϊκού δικαίου προσφέρει ένα πολύτιμο forum στους Έλληνες φοιτητές για την ανάδειξη της ολοκληρωμένης νομικής παιδείας τους. Συμβάλλει στην παράδοση αριστείας της Σχολής και στη σφυρηλάτηση δεσμών με ομοταγείς Σχολές, που μοιράζονται ως κοινό σημείο αναφοράς την ευρύτερη καλλιέργεια των νομικών, μεταξύ άλλων, μέσω της διδασκαλίας της ρωμαϊκής νομικής παράδοσης και προέλευσης του συγχρόνου αστικού δικαίου.