Εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού πάρα πολλοί φοιτητές ERASMUS+ του τρέχοντος εαρινού εξαμήνου διέκοψαν τις σπουδές τους στο εξωτερικό ή δεν κατόρθωσαν καν να τις ξεκινήσουν λόγω ανωτέρας βίας.
Με απόφαση του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας και Ιδρυματικού Συντονιστή για το πρόγραμμα ERASMUS+ καθηγητή κ Δ. Καραδήμα, οι φοιτητές αυτοί υποβάλλουν, εφόσον το επιθυμούν, αίτηση εκ νέου για συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ERASMUS+ για το έτος 2020-2021.
Σε συνέχεια της παραπάνω απόφασης, καλούνται μόνο οι προπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες της Νομικής Σχολής, που εμπίπτουν στην ως άνω περίπτωση και ενδιαφέρονται να λάβουν µέρος στο πρόγραµµα ERASMUS+ για το ακαδημαϊκό έτος 2020– 2021 (χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο), να υποβάλουν τα σχετικά δικαιολογητικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση mtabari[at]law.uoa[dot]gr από τη Δευτέρα 6/4/2020 έως και την Παρασκευή 10/4/2020. Επιπλέον πληροφορίες θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Τμήματος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων του Ε.Κ.Π.Α. http://www.interel.uoa.gr/erasmus/sm.html
Οι υποτροφίες που θα δοθούν στη Νομική Σχολή, για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, είναι για 125 φοιτητές. Επιλέξιμοι φοιτητές που υπερβαίνουν τον αριθμό υποτροφιών που έχει δοθεί, θα καταταχθούν κανονικά στον κατάλογο, έτσι ώστε, εάν υπάρξει οικονομική δυνατότητα κατά τη διάρκεια του έτους, να μπορέσουν να μετακινηθούν κατά το εαρινό εξάμηνο. Επίσης, αν κάποιος από τους επιλέξιμους φοιτητές το επιθυμεί και έχει την οικονομική δυνατότητα, μπορεί να μετακινηθεί ως φοιτητής Erasmus χωρίς επιχορήγηση /zero grant, έχοντας τα ίδια ακαδημαϊκά δικαιώματα και υποχρεώσεις με εκείνους που θα χρηματοδοτηθούν(status Erasmus), στο πλαίσιο πάντα της διμερούς συμφωνίας και έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του πανεπιστημίου υποδοχής.
Ποσό μηνιαίας επιχορήγησης
Το ποσό της μηνιαίας επιχορήγησης των φοιτητών που θα μετακινηθούν στο εξωτερικό για σπουδές για το έτος 2019-2020 καθορίζεται ανάλογα με τη χώρα υποδοχής ως εξής:
Ομάδα | Χώρα | Ποσό μηνιαίας επιχορήγησης (€/μήνα) |
Ομάδα 1 Χώρες με υψηλό κόστος διαβίωσης | Δανία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Λουξεμβούργο, | 520 |
Ομάδα 2 Χώρες με μεσαίο κόστος διαβίωσης | Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Κύπρος, Ολλανδία, Μάλτα, Πορτογαλία | 470 |
Ομάδα 3 Χώρες με χαμηλότερο κόστος διαβίωσης | Βουλγαρία, Κροατία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, ΠΓΔΜ, Τουρκία | 420 |
Επιπλέον χρηματοδότηση προβλέπεται από το πρόγραμμα ERASMUS+ για τους Φοιτητές με Ειδικές Ανάγκες και τους φοιτητές από κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.
Προϋποθέσεις συμμετοχής των φοιτητών στο πρόγραμμα Erasmus+ Σπουδές
Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές δεν είναι επιλέξιμοι διότι η μετακίνηση είναι για ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο του επόμενου ακαδημαϊκού έτους. Το νέα εντατικά Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών της Νομικής Σχολής είναι φοίτησης δύο εξαμήνων και η διπλωματική εργασία, σύμφωνα με τον Κανονισμό του Προγράμματος, πρέπει να έχει κατατεθεί το αργότερο έως την 30η Σεπτεμβρίου του έτους στο οποίο διδάσκεται το δεύτερο εξάμηνο σπουδών. Το ίδιο ισχύει και για τους φοιτητές του Ελληνογαλλικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Εξειδικευμένο Δημόσιο Δίκαιο».
Εάν κάποιοι φοιτητές δεν πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις, δεν μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία αιτήσεων και επιλογής, έστω και αν δεν υπάρχουν άλλοι ενδιαφερόμενοι.
Υποχρεωτικά κριτήρια επιλογής είναι κυρίως κατά σειρά προτεραιότητας:
Προπτυχιακοί φοιτητές
1. Μέσος όρος βαθμολογίας:
Υπολογίζεται ο απλός μέσος όρος βαθμολογίας του φοιτητή στα μαθήματα στα οποία έχει εξεταστεί επιτυχώς με βάση την αναλυτική του βαθμολογία έως την εξεταστική περίοδο Σεπτεμβρίου 2019.
2) Επίπεδο γνώσης της γλώσσας διδασκαλία στο Πανεπιστήμιο Υποδοχής (Β2 ή ανώτερο).
Υποψήφιοι διδάκτορες
1.Βαθμός πτυχίου.
2.Βαθμός μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης.
3. Επίπεδο γνώσης της γλώσσας διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο Υποδοχής (Β2 ή ανώτερο).
Για την επιλογή υποψηφίων διδακτόρων είναι απαραίτητη η αιτιολογημένη εισήγηση της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, στην οποία θα αναγράφεται το θέμα της διατριβής και θα βεβαιώνεται ότι το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει ο υποψήφιος στο εξωτερικό θα αποτελέσει μέρος της ερευνητικής του εργασίας για την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής καθώς και ότι θα προσμετρηθεί στον συνολικό χρόνο των σπουδών του.
Η Επιτροπή, αφού επιλέξει τους υποψηφίους διδάκτορες που πληρούν τα κριτήρια για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, κατατάσσει στις εναπομείνασες θέσεις τους λοιπούς υποψηφίους με βάση τον μέσο όρο βαθμολογίας τους στα μαθήματα και τις προβλεπόμενες θέσεις στα δηλωθέντα από αυτούς Πανεπιστήμια.
Επιπλέον κριτήρια από την Επιτροπή Erasmus+ της Νομικής Σχολής για συγκεκριμένες κατηγορίες φοιτητριών/φοιτητών
Επιλέγονται κατά προτεραιότητα οι υποψήφιοι φοιτητές με αναπηρία.
Αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus+ θα μπορούν να κάνουν όσοι φοιτητές κατά την περίοδο των αιτήσεων βρίσκονται μέχρι και το 12ο εξάμηνο φοίτησης (Συν.28/3/2016). Προϋπόθεση για να καταθέσουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα erasmus+ οι επί πτυχίω φοιτητές οι οποίοι έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, είναι να βρίσκονται στο 14ο εξάμηνο φοίτησης και όχι στο 12ο. Η ίδια πρόβλεψη ισχύει και για τις επί πτυχίω φοιτήτριες σε περίπτωση εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια των σπουδών τους (Συν.18/4/2016).
Απαιτούμενα δικαιολογητικά:
Οι υποψήφιοι επιτρέπεται να επιλέξουν µέχρι δύο (2) Συνεργαζόμενα Πανεπιστήµια κατά σειρά προτεραιότητας. Οι υποψήφιοι διδάκτορες µπορούν να κάνουν αίτηση µόνο για τα συνεργαζόµενα Πανεπιστήµια που δέχονται υποψήφιους διδάκτορες.
Προπτυχιακοί φοιτητές :
Υποψήφιοι διδάκτορες
1 Αίτηση από τη Γραµµατεία της Σχολής. Η αίτηση είναι αναρτημένη και ηλεκτρονικά. 2. Βιογραφικό σηµείωµα στα ελληνικά. 3.Αντίγραφο πτυχίου/πιστοποιητικό πτυχιούχου όπου θα αναγράφεται ο βαθμός. 4. Απλά αντίγραφα διπλωμάτων ξένων γλωσσών(αρκεί το τελευταίο δίπλωµα από κάθε γλώσσα ). 5. Αντίγραφο μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης/πιστοποιητικού διπλωματούχου όπου θα αναγράφεται ο βαθμός. 6. Αιτιολογημένη εισήγηση της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής. Στην εισήγηση θα αναγράφεται το θέμα της διατριβής και θα βεβαιώνεται ότι το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει ο υποψήφιος στο εξωτερικό θα αποτελέσει μέρος της ερευνητικής του εργασίας για την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής και θα προσμετρηθεί στο συνολικό χρόνο των σπουδών του.
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ERASMUS+ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ