Αρχική » Τομείς » Διεθνών Σπουδών » Μαθήματα

Μαθήματα

Υποχρεωτικά μαθήματα:

Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο (Β' Εξάμηνο)

 Ι. Διεθνές δίκαιο και διεθνής κοινότητα: Θεμελιώδεις αρχές του συστήματος.

ΙΙ. Πηγές του διεθνούς δικαίου: Έθιμο, διεθνείς συμβάσεις, ιεράρχηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, σχέσεις διεθνούς και εσωτερικού δικαίου.

ΙΙΙ. Υποκείμενα διεθνούς δικαίου: Κράτος: συστατικά στοιχεία, διεθνής αναγνώριση, διαδοχή. Διεθνείς οργανισμοί: νομική προσωπικότητα. Αλλοι δρώντες: άτομα, μη κρατικές οντότητες

IV: Διεθνείς δραστηριότητες των κρατών: διπλωματικές και προξενικές σχέσεις, ετεροδικία, διεθνής ευθύνη κρατών, διπλωματική προστασία.

V: Διεθνείς οργανισμοί: ΟΗΕ. Αντιμετώπιση διεθνών κρίσεων και ειρηνική επίλυση διεθνών διαφορών

VI: Δίκαιο της θάλασσας 

Ευρωπαϊκό Δίκαιο  (Δ' Εξάμηνο)

Δίκαιο της Ε.Ε. Διαφοροποίηση από το εσωτερικό δίκαιο. Διαφοροποίηση από το δημόσιο δίκαιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ως έννομη τάξη και ως Ένωση δικαίου, η απομάκρυνση από το δημόσιο διεθνές δίκαιο, τα υποκείμενα της ενωσιακής έννομης τάξης, αυτονομία της ενωσιακής έννομης τάξης, αρμοδιότητες και αρχές λειτουργίας της Ένωσης.

Πηγές του ενωσιακού δικαίου (άγραφες και γραπτές) και ιεράρχηση.

Νομοθετικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οργάνωση και λειτουργία του δικαιοδοτικού συστήματος της Ένωσης. Μηχανισμοί δικαστικής προστασίας στην Ε.Ε.

Σχέσεις ενωσιακού και εθνικού δικαίου (Αμεση ισχύς και «αρχή της υπεροχής», Άμεση εφαρμογή και «άμεσο αποτέλεσμα», η σύμφωνη με το ενωσιακό δίκαιο ερμηνεία του εθνικού δικαίου, εξωσυμβατική ευθύνη κράτους μέλους). 

Εφαρμογές Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου (ΣΤ' Εξάμηνο)

I. Εφαρμογές του διεθνούς δικαίου στη διεθνή και στην εσωτερική έννομη τάξη: ερμηνεία και εφαρμογή του διεθνούς και του κοινοτικού κανόνα από διεθνή και εθνικά δικαστήρια και από την εθνική διοίκηση.

Η πρακτική της ερμηνείας και εφαρμογής του διεθνούς δικαίου από διεθνή και εθνικά όργανα και η συμβολή τους στη διαμόρφωση αρχών, κανόνων και θεσμών διεθνούς δικαίου. Θεματική εξέταση της νομολογίας διεθνών και εθνικών δικαστηρίων στη διαμόρφωση και προοδευτική ανάπτυξη του διεθνούς δικαίου.

II. Εφαρμογές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου στην ενωσιακή έννομη τάξη: σύναψη διεθνών συμβάσεων σε ενωσιακό επίπεδο. Επιβολή διεθνών κυρώσεων μέσω των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανάλυση και εμβάθυνση νομολογίας σχετικά με ζητήματα του θεσμικού και του ουσιαστικού δικαίου της Ε.Ε, και των γενικών αρχών της ενωσιακής έννομης τάξης (αρχές της καλόπιστης συνεργασίας, της επικουρικότητας, της αναλογικότητας, προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων). 

Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο (Ζ' Εξάμηνο)

Εισαγωγή - Έννοια - Διακρίσεις - Μέθοδος - Ιστορική επισκόπηση - Γενική θεωρία (νομικός χαρακτηρισμός, renvoi, προκρίματα, καταστρατήγησις δικαίου, εφαρμογή αλλοδαπού δικαίου, δημόσια τάξη κ.λπ.). Ειδικό μέρος: φυσικά και νομικά πρόσωπα στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο, ενοχικό διεθνές δίκαιο, εμπράγματο διεθνές δίκαιο, οικογενειακό διεθνές δίκαιο, κληρονομικό διεθνές δίκαιο, δικονομικό διεθνές δίκαιο (διεθνής δικαιοδοσία, αναγνώριση και εκτέλεση αλλοδαπών δικαστικών και διαιτητικών αποφάσεων, δικαστική αρωγή), ιθαγένεια (γενική θεωρία, κτήση και απώλεια ελληνικής ιθαγένειας).

 

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής 

Διεθνείς Οργανισμοί (Γ' Εξάμηνο)

Ι. Ίδρυση των διεθνών οργανισμών, με ανάλυση της φύσης και των χαρακτηριστικών της ιδρυτικής συνθήκης και διάλυσή τους με διάφορους τρόπους. ΙΙ. Η νομική (εσωτερική και διεθνής) προσωπικότητα των διεθνών οργανισμών καθώς και οι ιδιότητες τους (ικανότητα σύναψης διεθνών συνθηκών, προνόμια και ασυλίες, αντιπροσώπευση) ΙΙΙ. Η συμμετοχή στους διεθνείς οργανισμούς : κατηγορίες μελών, απόκτηση και λήξη της ιδιότητας του μέλους, αναστολή των δικαιωμάτων των μελών. ΙV. Οργανωτική διάρθρωση και λειτουργία : Αντιπροσώπευση των κρατών μελών, λειτουργία, τα όργανα. V. H λήψη αποφάσεων, ψηφοφορίες, η νομική φύση των αποφάσεων VI. Τα διοικητικά όργανα, οι διεθνείς υπάλληλοι. 

Διεθνής Προστασία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Δ' Εξάμηνο)

Συστήματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων: η αρχιτεκτονική του συστήματος και οι διαδικασίες.

Οικουμενικό σύστημα προστασίας των δικαιωμάτων: Οικουμενική διακήρυξη, Σύμφωνα του ΟΗΕ για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα και σχετική νομολογία, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα. Συμβάσεις για την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων, την καταστολή της γενοκτονίας, τα δικαιώματα του παιδιού, την ισότητα των φύλων, την καταστολή των βασανιστηρίων. Προστασία των αλλοδαπών, των προσφύγων και των μειονοτήτων.

Περιφερειακά συστήματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με ιδιαίτερη έμφαση στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και την πρόσφατη σχετική νομολογία.

Στοιχεία Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου 

Οικονομικό Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΤ' Εξάμηνο)

Εμβάθυνση των σχέσεων εννόμων τάξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (αρχή της αυτονομίας, της ενωσιακής έννομης τάξης, σχέσεις διεθνούς, ενωσιακής και εθνικής έννομης τάξης, σχέσεις διεθνούς και ενωσιακού δικαίου). Σχέση οικονομικής και πολιτικής οργάνωσης στην Ευρωπαική Ένωση. Οικονομικό Σύνταγμα της Ένωσης. Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Εσωτερική αγορά. Ελευθερία κυκλοφορίας προσώπων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και κεφαλαίων. Κοινή αγροτική πολιτική. Κοινή εμπορική πολιτική. Ελεύθερος ανταγωνισμός. Φορολογική εναρμόνιση. 

Διεθνές Ποινικό Δίκαιο (ΣΤ' Εξάμηνο, διατομ.)

Ι. Τα τοπικά όρια των ποινικών νόμων. Οι αρχές του διεθνούς ποινικού δικαίου. Το ποινικό δίκαιο της Ε.Ε. Το δίκαιο της εκδόσεως και αμοιβαίας διακστικής συνδρομής σε ποινικές υποθέσεις. Έννοια του πολιτικού εγκλήματος. Στοιχεία συγκριτικού ποινικού δικαίου.

ΙΙ. Εθνικά και διεθνή συστήματα καταστολής εγκλημάτων και παράνομων πράξεων διεθνούς ενδιαφέροντος και διασυνοριακής διάστασης. Οι πηγές των διεθνών ποινικοποιήσεων. Αρχές εγκαθίδρυσης διεθνών ποινικών αρμοδιοτήτων.

Ποινική καταστολή διεθνών εγκλημάτων. Διεθνή εγκλήματα και διεθνή ποινικά δικαστήρια. Λειτουργία της διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης. Σχέσεις εθνικής και διεθνούς ποινικής καταστολής. Η Ελλάδα και η διεθνής ποινική δικαιοσύνη. 

 

Μαθήματα Ελεύθερης Επιλογής 

Ιστορία Εξωτερικής Πολιτικής (Β' Εξάμηνο)

Ελληνική, Βαλκανική και Ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική του 19ου και 20ου αιώνα. Σύγχρονα προβλήματα. 

Συγκριτικό Δίκαιο (Ε' Εξάμηνο)

Γενικό μέρος: Ποικιλία νομικών συστημάτων, ορισμός του συγκριτικού δικαίου, πηγές του δικαίου για το συγκριτικό δίκαιο, αντικείμενα και διαδικασία της σύγκρισης, σκοποί της σύγκρισης των νομικών συστημάτων, σκοπιμότητα της ταξινόμησής τους και αμφισβήτηση αυτής.

Μεταφύτευση δικαίων, σύγκριση νομικών πολιτισμών.

Νομικά συστήματα του κόσμου: Δυτικά, μικτά, δίκαια ιβηροαμερικανικών κρατών, αφρικανικά αυτόχθονα δίκαια, μουσουλμανικό δίκαιο, νομικό σύστημα Κίνας

Διεθνές Δίκαιο Εναέριου Χώρου και Διαστήματος / Αεροπορικό Δίκαιο ( ΣΤ' Εξάμηνο, διατομ)

I. Δημόσιο διεθνές δίκαιο εναέριου χώρου: Νομικό καθεστώς εναέριου χώρου, εθνικού και διεθνούς. Οι δικαιοδοσίες του παράκτιου κράτους στον εναέριο χώρο, εθνικό και διεθνή. Διεθνείς οργανισμοί, διαχείριση και εκμετάλλευση του εναέριου χώρου. Το θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης του «Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού». Διεθνές θεσμικό πλαίσιο εναέριου κυκλοφορίας. Οι στρατιωτικές χρήσεις του εναέριου χώρου.

Διεθνές δίκαιο εξω-ατμοσφαιρικού διαστήματος: Ορισμός και αντικείμενο του δικαίου διαστήματος, πηγές και υποκείμενα, η διεθνής ευθύνη από δραστηριότητες στο διάστημα, δορυφόροι και remote sensing, διαστημικές δραστηριότητες και προστασία του γήινου και εξωγήινου περιβάλλοντος, στρατιωτικές χρήσεις του διαστήματος.

ΙΙ. Ιδιωτικό αεροπορικό δίκαιο: Eισαγωγή, αεροσκάφος, κυβερνήτης, πλήρωμα, εμπράγματα δικαιώματα πάνω στο αεροσκάφος, το καθεστώς της εμπορικής αεροπλοΐας στην Ελλάδα, αεροπορική μεταφορά πραγμάτων.  

Δίκαιο Αλλοδαπών (ΣΤ' Εξάμηνο)

Βασικές έννοιες. Πηγές του δικαίου των αλλοδαπών. Ιστορικά στοιχεία. Αλλοδαπά φυσικά πρόσωπα. Είσοδος, διαμονή, εργασία κοινωνική ασφάλιση, φορολογική αντιμετώπιση αλλοδαπών. Δικαιώματα και υποχρεώσεις των αλλοδαπών. Έκδοση και απέλαση αλλοδαπών. Ομογενείς. Υπήκοοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσφυγες. 

Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο (Ζ' Εξάμηνο)

Προσδιορισμός του διεθνούς οικονομικού δικαίου, παράγοντες των διεθνών οικονομικών σχέσεων, φάσεις εξέλιξης της διεθνούς οικονομικής τάξης. Διεθνές δίκαιο του εμπορίου: Βασικές αρχές της GATT (ρήτρα μάλλον ευνοούμενου κράτους, ντάμπινγκ, επιδοτήσεις εξαγωγών κ.ά.), εμπορικές διαπραγματεύσεις («γύροι»). Η «πολυϊνική συμφωνία», τα βασικά προϊόντα, οι ενώσεις παραγωγών βασικών προϊόντων, οι εμπορικές σχέσεις των αναπτυσσόμενων χωρών. Οι Συμφωνίες του «Γύρου της Ουρουγουάης» (γεωργία, TRIMS, δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, μέτρα διασφάλισης, Γενική Συμφωνία για τις υπηρεσίες, επίλυση των διαφορών.  

Σεμινάριο Διεθνών Σπουδών (Ζ’ εξάμηνο)

Το Σεμινάριο του Τομέα Διεθνών Σπουδών οργανώνεται σε τρείς κατευθύνσεις : Σεμινάριο Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, Σεμινάριο Ευρωπαϊκού Δικαίου και Σεμινάριο Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου. Οι φοιτητές έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν μία εκ των τριών κατευθύνσεων.

Τα Σεμινάρια περιλαμβάνουν επίκαιρες θεματικές στα επιμέρους αντικείμενα και διεξάγονται με την μορφή διαλόγου μεταξύ διδασκόντων και φοιτητών σε ζητήματα που αναλύονται με βάση εργασίες των φοιτητών. 

Δίκαιο Διεθνών Συναλλαγών (Η' Εξάμηνο)

Πολυεθνικές εταιρείες. Διεθνείς συγχωνεύσεις εταιριών. Διεθνείς πτωχεύσεις. Lex mercatoria. Αρχές του Unidroit. Επενδύσεις. Εθνικοποιήσεις επιχειρήσεων. Διεθνείς πωλήσεις. Διεθνείς Μεταφορές. Ασφάλιση εμπορευμάτων. Διεθνείς τραπεζικές εργασίες. Διεθνής συνεργασία επιχειρήσεων (παραχωρήσεις δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας, εμπορική αντιπροσωπεία). Ελεύθερος ανταγωνισμός. Διεθνής εμπορική διαιτησία. Φορολογικό διεθνές δίκαιο.

Διεθνές και Ευρωπαϊκό δίκαιο περιβάλλοντος  (Η' Εξάμηνο)

Το δίκαιο του περιβάλλοντος στην ΕΕ: πηγές, εξέλιξη, στόχοι, αρχές και ρυθμιστική αρμοδιότητα. Μηχανισμοί δικαστικής προστασίας (εθνικά και ενωσιακά δικαιοδοτικά όργανα). Ειδικά θέματα: προστασία του περιβάλλοντος και εσωτερική αγορά, εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, προστασία του εδάφους, των υδάτων, του αέρα, της βιοποικιλότητας, διαχείριση των αποβλήτων, περιβαλλοντική ευθύνη

Μαθήματα που προέρχονται από Erasmus+ (για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019)

European Law (Χειμερινό  Εξάμηνο)

History of European integration, European Union’s Institutions, Competences, Legal Acts and Legal Procedures, General Principles of the EU Legal Order: Autonomy, Supremacy and Direct Effect, European Union’s Judicial System (Court and General Court), Legal Remedies and Actions, Market Freedoms, Competition Law, the Economic and Monetary Union, EU Citizenship, the EU and Human Rights.

International Investment Law (προσφέρεται και στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στο Γ' εξάμηνο ως μάθημα Ε.Ε.)

This course revisits fundamental public international law issues (such as subjects of international law, sources of international law, jurisdiction, content and implementation of international responsibility, fragmentation of international law, etc) through the lens of the special field of international economic law. Accordingly, the aim of the course is to examine how the doctrine of public international law is put into practice before transnational courts and tribunals in the context of the continuously growing international economic law adjudication

International Business Transactions (προσφέρεται και στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στο Δ' εξάμηνο ως μάθημα Ε.Ε.)

International Insolvency Law. General Principles, National rules, International Conventions, European Regulation 1346/2000 and Recast Regulations. 

International Telecommunications law (προσφέρεται και στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στο Ε' εξάμηνο ως μάθημα Ε.Ε.)

International legal framework for the usage of radio frequencies. The right of the Public to use the International Telecommunication Service as a specific form of the Freedom of Expression. The International Telecommunication Union (ITU), its structure and its role. The ITU Radio Regulations and the management of the radio  - frequency spectrum. General principles for the establishment and use of radio/tv stations. The problem of unauthorized broadcasting. The use of satellites for communication purposes. Television broadcasting by satellite. The UN Principles on Direct Broadcasting by Satellite. Satellite communications, international trade and intellectual property issues.