ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Γενικό Ποινικό Δίκαιο (Β΄εξάμηνο)
Α-Κ: Δ. Κιούπης, Α. Λιούρδη, Α. Διονυσοπούλου
Λ-Ω: Χ. Μυλωνόπουλος, Ν.Λίβος, Ν.Δημητράτος
Έγκλημα και ποινή στον Π.Κ. Η αρχή n.c.n.p.c.l. και η τεχνική-πρακτική έννοια του εγκλήματος. Τα στοιχεία του εγκλήματος. Η ανθρώπινη συμπεριφορά (πράξη). Η ειδική ποινική υπόσταση του εγκλήματος, αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση. Το άδικο. Ο καταλογισμός εις ενοχήν. Ειδικές μορφές εμφανίσεως του εγκλήματος (απόπειρα-συμμετοχή-συρροή). Λόγοι εξαλείψεως του αξιοποίνου-Δικαστική έφεση του αξιοποίνου.
Ειδικό Ποινικό Δίκαιο (Γ΄εξάμηνο)
Α-Κ: Ν. Λίβος, Α. Δημάκης, Α. Διονυσοπούλου
Λ-Ω: Χ. Μυλωνόπουλος,Ν. Δημητράτος, Ι.Ανδρουλάκης
Εγκλήματα κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας και υγείας. Εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας. Εγκλήματα κατά των περιουσιακών εννόμων αγαθών. Εγκλήματα περί τα υπομνήματα. Εγκλήματα κατά της τιμής.
Ποινική Δικονομία (Ε΄εξάμηνο)
Α-Κ: Η. Αναγνωστόπουλος, Α. Τζανετής, Ι. Ανδρουλάκης
Λ-Ω: Δ. Κιούπης, Α.Λιούρδη, Ι.Ανδρουλάκης
Θεμελιώδεις αρχές της ποινικής δίκης. Προδικασία-Ενδιάμεσος διαδικασία-Διαδικασία στο ακροατήριο. Απόδειξη. Ένδικα μέσα και βοηθήματα.
Εφαρμογές Ποινικού Δικαίου-Ποινικής Δικονομίας (Η΄ εξάμηνο)
Α-Κ: Η. Αναγνωστόπουλος, Α. Λιούρδη, Α. Δημάκης, Α. Διονυσοπούλου
Λ-Ω: Χ. Μυλωνόπουλος, Ν Λίβος, Α. Τζανετής, Ι.Ανδρουλάκης
Ασκήσεις εμβάθυνσης σε όλο το φάσμα του ουσιαστικού και δικονομικού ποινικού δικαίου με ανάλυση των τεχνικών επίλυσης σύνθετων προβλημάτων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους λόγους άρσης του αδίκου, στη συμμετοχή, στα ζητήματα συρροής, στα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας και περιουσίας, στα εγκλήματα κατά της ζωής και σωματικής ακεραιότητας, στην πλαστογραφία, καθώς και στα ένδικα μέσα, τις ακυρότητες της ποινικής διαδικασίας κ.λπ.
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Εγκληματολογία (Γ΄εξάμηνο)
Μ. Κρανιδιώτη, Τ. Τζαννετάκη, Γ.Γιαννούλης
Το μάθημα επικεντρώνεται στις θεωρητικές κατευθύνσεις, τις θεωρίες και τις μεθόδους έρευνας στην Εγκληματολογία, όπως και σε επιμέρους εγκλήματα και ειδικά ζητήματα, τα οποία προσεγγίζονται από πραγματιστική σκοπιά. Εξετάζεται το εγκληματικό φαινόμενο, ο δράστης του εγκλήματος, το θύμα, η κοινωνική αντίδραση στο έγκλημα και οι λειτουργίες του «συστήματος» ποινικής δικαιοσύνης και παρουσιάζονται οι κυριότερες κατευθύνσεις της Εγκληματολογίας.. Στη συνέχεια αναλύονται οι κυριότερες μέθοδοι διερεύνησης του εγκληματικού φαινομένου και οι Σχολές και θεωρίες. που εξηγούν ή ερμηνεύουν το εγκληματικό φαινόμενο. Τέλος εξετάζονται επιμέρους εγκλήματα μορφές εγκληματικής/ παραβατικής συμπεριφοράς (εγκλήματα που σχετίζονται με τις ναρκωτικές ουσίες, οικονομικά εγκλήματα, κλπ.).
Ειδικοί Ποινικοί Νόμοι (Ζ΄εξάμηνο)
Ν. Λίβος, Α. Διονυσοπούλου, Ι. Ανδρουλάκης
Διδάσκεται η ύλη διάφορων ειδικών ποινικών νόμων, όπως του νόμου για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, των διατάξεων για την καταπολέμηση των εγκληματικών οργανώσεων, του νόμου για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κ.λπ.
Ποινική Καταστολή-Σωφρονιστική (Ε΄εξάμηνο)
Α.-Ι. Τζαννετάκη, Μ. Κρανιδιώτη,Γ.Γιαννούλης
Κριτική ανάλυση των μεθόδων και των μέσων που χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς ή χρησιμοποιούνται ακόμη για την αντιμετώπιση του εγκλήματος. Κυρίως ερευνάται η σταδιακή διαμόρφωση και η σύγχρονη εξέλιξη ποινών, όπως η θανατική ποινή, η στερητική ποινή της ελευθερίας (π.χ. φυλάκιση) και η χρηματική ποινή, καθώς επίσης ο τρόπος έκτισης και ο σκοπός αυτών των ποινών στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Δικαστική Ψυχολογία και Δικαστική Ψυχιατρική (ΣΤ΄εξάμηνο)
Δ. Κιούπης, Α.Λιούρδη
Ανικανότητα για καταλογισμό και ελαττωμένη ικανότητα για καταλογισμό (ανάλυση των άρθρων 34, 36 Π.Κ.). Διάγνωση της ανικανότητας για καταλογισμό και της ελαττωμένης ικανότητας για καταλογισμό. Ελευθερία της βούλησης. Συνεργασία δικαστή ουσίας και ψυχιάτρου-πραγματογνώμονα. Ο δικαστικός ψυχολόγος-πραγματογνώμονας. Η ψυχολογική γνωμοδότηση της ικανότητας για καταλογισμό κατά την έννοια των άρθρων 34 και 36 Π.Κ. Ψυχολογικές μέθοδοι (tests) για διερεύνηση της αξιοπιστίας των μαρτύρων. Ψυχολογία των μαρτύρων και των άλλων παραγόντων της ποινικής δίκης.
Διεθνές Ποινικό Δίκαιο (διατομ.ΣΤ΄εξάμηνο)
Χ. Μυλωνόπουλος, Δ.Κιούπης, Ν. Δημητράτος
Τα τοπικά όρια των ποινικών νόμων. Οι αρχές του διεθνούς ποινικού δικαίου. Το ποινικό δίκαιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Το δίκαιο της εκδόσεως και της αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής σε ποινικές υποθέσεις. Έννοια του πολιτικού εγκλήματος. Στοιχεία συγκριτικού ποινικού δικαίου. Το δίκαιο των διεθνών εγκλημάτων. Αεροπειρατεία, τρομοκρατία και οι σχετικές διεθνείς συμβάσεις.
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Ποινικό Δίκαιο Ανηλίκων (Γ΄εξάμηνο)
Μ.Κρανιδιώτη, Α.-Ι. Τζαννετάκη, Γ.Γιαννούλης
Το μάθημα έχει συνθετικό χαρακτήρα. Τα ζητήματα προσεγγίζονται παράλληλα και σε ποινικό και σε εγκληματολογικό επίπεδο. Εξετάζονται τα μέτρα που λαμβάνονται από την έννομη τάξη για τους παραβατικούς ανηλίκους, αλλά επίσης το γιατί ωθούνται οι ανήλικοι στην τέλεση παραβατικών πράξεων και το πώς, με βάση αυτή την αιτιολογική προσέγγιση, μπορεί να επιτευχθεί η πρόληψη τέτοιων πράξεων στο πλαίσιο της οικογένειας, του σχολείου και της ευρύτερης κοινωνίας. Επίσης, εξετάζεται το νομοθετικό πλαίσιο για τους ανήλικους διαχρονικά και παράλληλα, στην Ελλάδα και σε διάφορες χώρες, όπως και οι ανήλικοι ως θύματα (μορφών εγκληματικής συμπεριφοράς, κακοποίησης, παιδική πορνογραφία κλπ.).
Ανακριτική (Ε΄εξάμηνο)
Μ. Κρανιδιώτη, Γ.Γιαννούλης
Το μάθημα περιλαμβάνει την εξέταση των μεθόδων για την αποτελεσματική εξιχνίαση της αλήθειας για μία τελεσθείσα αξιόποινη πράξη προς εξακρίβωση της ταυτότητας του δράστη ενός εγκλήματος (π.χ. ανθρωπομετρική και δακτυλοσκοπική μέθοδος). Ειδικότερα εξετάζονται ζητήματα εξακρίβωσης της ταυτότητας του δράστη και της τελεσθείσας πράξης, ενόψει των εξελίξεων των νέων τεχνολογιών (ανάλυση DNA και πολυισοτοπική ανάλυση) και αναλύονται οι πιθανές παραμορφωτικές επιδράσεις ψυχολογικών καταστάσεων στην ακρίβεια μίας μαρτυρικής κατάθεσης). Επίσης το μάθημα επικεντρώνεται και στην έρευνα της γνησιότητας ή της πατρότητας μίας γραφικής παράστασης, (π.χ. μίας διαθήκης που ενδεχομένως πλαστογραφήθηκε (Δικαστική Γραφολογία).
Ιατρικό Δίκαιο (διατομ.-ΣΤ΄εξάμηνο)
Α.Λιούρδη, Θ. Λύτρας, Α.Πελλένη-Παπαγεωργίου, Π.Παπαρρηγοπούλου
Ι. Συμβατική και εξωσυμβατική ευθύνη του ιατρού. Υποχρέωση ενημέρωσης και ιατρικό σφάλμα.
ΙΙ. Εννοιολογικός προσδιορισμός των κοινωνικών υπηρεσιών υγείας. Πηγές δικαίου (Σύνταγμα, Διεθνείς κανόνες κ.λ.π.). Στόχοι και αρχές των κοινωνικών υπηρεσιών υγείας. Οργάνωση, διοίκηση και χρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας (Κεντρική Διοίκηση, Εθνικό Σύστημα Υγείας, Φορείς και Κλάδοι Ασφάλισης Ασθένειας, Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, Φαρμακεία-Φάρμακα), Διάρθρωση και αρμοδιότητες επαγγελμάτων υγείας, Παροχές κοινωνικών υπηρεσιών υγείας (προστασία της δημόσιας υγείας και προληπτική ιατρική, υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, υπηρεσίες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης, υπηρεσίες ψυχικής υγείας και επείγουσας ιατρικής). Νομικοί δεσμοί μεταξύ φορέα και χρήστη κοινωνικών υπηρεσιών υγείας. Θεμελίωση και αγωγιμότητα δικαιώματος του ατόμου για προστασία της υγείας. Αστική ευθύνη του κράτους και ν.π.δ.δ. για παραβάσεις υπηρεσιών υγείας. Ενίσχυση αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών υγείας (εκπαίδευση και έρευνα του υγειονομικού δυναμικού, εποπτεία και έλεγχος των υπηρεσιών υγείας.
Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο και Εγκλήματα Διαφθοράς (Η΄ εξάμηνο)
Ν. Λίβος, Ι. Ανδρουλάκης, Α.Διονυσοπούλου
Δίκαιο Περιβάλλοντος (διατομ): Ζ΄εξάμηνο
Χ. Μυλωνόπουλος, Η. Αναγνωστόπουλος
β) Σεμινάρια
Σεμινάριο Ποινικών Επιστημών (Η΄εξάμηνο)
Δ.Κιούπης, Ν.Λίβος, Μ.Κρανιδιώτη, Γ.Γιαννούλης
Το μάθημα οργανώνεται κάθε χρόνο εκ περιτροπής, από μέλη Δ.Ε.Π. του Τομέα Ποινικών Επιστημών. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, την οργάνωση του Σεμιναρίου έχουν o Aναπληρωτής Καθηγητής κ. Δημήτριος Κιούπης και ο Επικ. Καθηγητής κ. Νικόλαος Λίβος. Για να γίνει κανείς δεκτός στο Σεμινάριο, πρέπει να υποβάλει αίτηση στη Γραμματεία του Ποινικού Τομέα, αναφέροντας τους βαθμούς που έχει στα ποινικά μαθήματα και τις ξένες γλώσσες που γνωρίζει. Συγγράμματα δεν διανέμονται, καθώς αντί για την παραδοσιακή μορφή εξέτασης, δίδονται εργασίες που παρουσιάζονται κάθε εβδομάδα και βάσει των οποίων γίνεται η βαθμολόγηση των φοιτητών. Συνεκτιμάται βέβαια και η συμμετοχή στο μάθημα, καθώς διεξάγεται διδασκαλία και διάλογος μεταξύ καθηγητών και φοιτητών επάνω στα ζητήματα που αναλύονται μέσα από τις εργασίες. Κατ’ ανάγκη, λοιπόν, ακόμη και οι υπόλοιποι φοιτητές πρέπει να είναι στοιχειωδώς προετοιμασμένοι για το θέμα που συζητείται, προκειμένου να λάβουν μέρος στη συζήτηση. Τα θέματα των εργασιών είναι πολλά και ενδιαφέροντα. Καλύπτουν όλο το φάσμα του Ποινικού Δικαίου και τα επεξεργάζονται ομάδες 5-6 φοιτητών που μοιράζουν μεταξύ τους, με τις υποδείξεις των υπευθύνων καθηγητών, την ύλη που θα παραδώσουν. Οι ώρες διδασκαλίας είναι 2 εβδομαδιαίως και η παρακολούθηση υποχρεωτική. Ο κάθε φοιτητής αξιολογείται με βάση την εργασία που παραδίδει και τη γενικότερη εικόνα που προκύπτει από την εισήγηση που κάνει και τη συμμετοχή του στις συζητήσεις.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS (βλ. αναλυτικά στο Πρόγραμμα ERASMUS):
Criminal Law (English) - I. Anagnostopoulos, N. Dimitratos, A. Dionysopulou
Penology (English)-.A.I. Tzannetaki
Criminology (English) - M.Kranidioti