Αρχική » Διαγωνισμοί

Η Νομική Σχολή Αθηνών μετέχει κάθε χρόνο σε σειρά εθνικών και διεθνών γύρων φοιτητικών διαγωνισμών εικονικών δικών ή διαιτησιών, στους κλάδους του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ανθρωπιστικού Δικαίου, Ευρωπαϊκού Δικαίου, Διεθνούς Ποινικού Δικαίου, Ρωμαϊκού Δικαίου, Δικαίου του Διαστήματος, Αεροπορικού Δικαίου, Εμπορικού Δικαίου, Εμπορικής Διαιτησίας, Διεθνής Εμπορική Διαιτησία, καθώς και σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών, έχοντας αποσπάσει σημαντικό αριθμό διακρίσεων.

Η Εικονική Δίκη (Moot Court) αποτελεί μία προσομοίωση δίκης ή διαιτησίας, στην οποία οι φοιτητές καλούνται να αγορεύσουν σε ρόλο δικηγόρου (του ενάγοντος, εναγομένου ή μερών διαιτησίας), στην αγγλική γλώσσα, επί μίας υπόθεσης (πρακτικού) με σύνθετα νομικά ζητήματα. Απαντούν επίσης σε ερωτήσεις των «δικαστών» και να αντικρούουν τα επιχειρήματα των αντιδίκων τους. Σε ορισμένους διαγωνισμούς υποβάλλονται γραπτά υπομνήματα ή οι νομικές πηγές τις οποίες επικαλούνται οι διαγωνιζόμενοι. Σε ρόλο «δικαστών» μετέχουν Καθηγητές Νομικής και καταξιωμένοι νομικοί. Οι διαγωνιζόμενοι βαθμολογούνται επί τη βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και στις καλύτερες ομάδες και αγορητές απονέμονται ομαδικά και ατομικά έπαθλα, όπως και έπαθλα καλύτερου υπομνήματος.

H Εικονική Δίκη διαφέρει από τους διαγωνισμούς ρητορικής (Debate), καθώς βασίζεται στην μελέτη και εφαρμογή του δικαίου συγκεκριμένου επιστημονικού κλάδου και ακολουθεί τους οικείους κανόνες διεξαγωγής δικών ή διαιτησιών. Αποτελεί εξαιρετικό παιδευτικό εργαλείο εξοικείωσης των φοιτητών με τη νομική έρευνα, τη δικανική ρητορική, την δεοντολογία του δικηγορικού λειτουργήματος και την ικανότητα διαχείρισης χρόνου, καλλιεργώντας αναγκαίες δεξιότητες της δικηγορίας, όπως η αναλυτική και συνθετική νομική σκέψη και ακριβολογία. Οι συναφείς διεθνείς διαγωνισμοί φέρνουν τους φοιτητές σε επαφή με την παγκόσμια κοινότητα νομικών και τις τελευταίες νομικές εξελίξεις, διευρύνοντας τους ορίζοντές τους και ενισχύοντας την ευγενή άμιλλα και συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων.

Οι εξαιρετικές επιδόσεις και διακρίσεις των φοιτητών της Νομικής Αθηνών σε διεθνείς διαγωνισμούς, την κατατάσσουν -ως προς τον συνολικό αριθμό διακρίσεων των τελευταίων ετών- μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο.

Για την συμμετοχή τους στο διαγωνισμό οι φοιτητές προετοιμάζονται παράλληλα με τις λοιπές ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις, επί σειρά μηνών, με τη συνδρομή διδασκόντων των οικείων μαθημάτων και παλαιότερων διαγωνισθέντων φοιτητών. Για την επιλογή και έναρξη προετοιμασίας των ομάδων των φοιτητών αναρτώνται κάθε ακαδημαϊκό έτος ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα της Σχολής.